Followers


Maafkan aku. Aku ini bukan seorang pencipta novel atau apa-apa pun. Tapi aku hanya manusia yang biasa. Aku ini seorang yang suka mentaip, mencerita, meluahkan perasaan aku ini. Blog ini sudah menjadi sebuah diary aku. Semua kisah yang disini adalah kenyataan dan benar. Bukan hanya rekaan atau tipu. Terima Kasih.

Menterjemahkan.

24 Tips Terbaik Untuk Kekal Dengan Pasangan Anda .


1. Jaga penampilan diri, kerana semua orang suka dengan kekemasan dan kecantikan. Persepsi pertama adalah sangat penting dan jangan tonjolkan keburukan anda pada awal pertemuan.

2. Ikhlas dalam memulakan perhubungan, jangan malu untuk jadi diri kamu sendiri, bukannya berlakon dan berlagak seperti orang lain yang akhirnya akan menjerat diri sendiri

3. Ketika berinteraksi dengan si dia, jangan lupa menggunakan bahasa tubuh seperti gerakan tangan, renungan mata dan tunjukkan minat ketika si dia sedang bercakap.

4. Sentiasa berfikiran positif, datang untuk bertemu si dia dengan penilaian yang kosong dan tidak curiga, dengan berfikiran positif, anda lebih mudah menerima seseorang.

5. Elakkan mengguna perkataan berunsur negatif seperti (Saya Tidak Suka). Lebih baik bercerita tentang kesukaan masing–masing. Gunakan ayat positif seperti (Saya Suka).

6. Pada pertemuan pertama, jangan fokuskan perbualan tentang masalah, kesibukan kerja dan sebagainya. Si dia tidak datang untuk berasa sedih, maka gembirakanlah si dia.

7. Jangan kedekut dengan kata pujian, berikan pujian seikhlas hati anda, tetapi jangan sampai berlebih-lebih. Anda boleh memuji warna bajunya, rambut, kasut dan sebagainya.

8. Tunjukkan yang anda mengambil berat terhadap pasangan anda, tolong dalam perkara–perkara kecil seperti mengangkat beg, membuka pintu. Ini menunjukkan yang anda seorang prihatin.

9. Jangan bersikap ego atau sombong, sebaliknya jangan abaikan unsur humor. Ini memberi tanda bahawa anda mudah didekati dan bersikap terbuka untuk menerima hubungan baru.

10. Jika kekasih anda melakukan kesalahan, beri dia peluang untuk memberi keterangan. Mungkin dia ada alasan KUKUH atas perbuatannya, jangan sampai anda yang malu sendiri.

11. Apabila anda melakukan kesalahan, jangan malu untuk mengakuinya. Ringankan mulut anda untuk mengucapkan perkataan maaf. Tunjukkan keikhlasan dan jangan sesekali mengulanginya lagi.

12. Cari waktu yang sesuai untuk membincangkan masalah. Persekitaran atau iklim, komunikasi yang baik dapat mempengaruhi perbincangan dan kaedah penyelesaian masalah.

13. Ketika membincangkan sesuatu masalah, jangan gunakan bahasa tersirat. Lebih baik berterus-terang supaya pasangan anda faham akan perkara yang hendak disampaikan.

14. Jangan terlalu menunjukkan yang anda adalah sangat baik dan sempurna. Dengar dahulu penjelasan kekasih anda, walaupun dia bersalah dan lebih baik bersikap merendah diri.

15. Ketika membincangkan sesuatu masalah, tumpukan kepada masalah, persoalan dan jalan penyelesaian, bukannya dengan menyalahkan atau menuding jari kepada sesiapa.

16. Jangan sekali-kali membandingkan kekasih anda dengan orang lain, terutamanya bekas kekasih mahupun kawan-kawan baik anda, seolah-olah si dia kurang menarik bagi anda.

17. Semua orang mempunyai ego. Hormati ego kekasih anda dan jangan merendahkan ego kekasih anda dihadapan orang ramai. Jika si dia sedang marah, lebih baik berdiam diri.

18. Gunakan daya pujukan yang tinggi semasa menangani kekasih yang sedang merajuk. Gunakan kata-kata dan janji-janji manis. Tetapi Ingat! Jangan Menabur Janji.

19. Setiap masalah harus diselesaikan, bukannya ditinggalkan dengan alasan (iaitu Lupakan Saja). Suatu hari nanti, masalah itu akan berbangkit dan membawa masalah baru yang lain.

20. Biarkan semua kenangan pahit itu berlalu kerana di sebalik itu pasti tersembunyi hikmahnya. Bersyukur atas ujian ini menjadikan kita lebih tabah dalam kehidupan.

21. Gunakan ganti nama yang mesra anda & diri sendiri. Panggil dia dengan nama yang lain daripada yang orang gunakan. ini memberi keistimewaan kepadanya.

22. Kekasih anda juga mempunyai rakan-rakan. Oleh sebab itu, saling mempercayai dalam hubungan adalah penting dan jangan terlalu mengongkong dalam kehidupan sosialnya.

23. Ajaklah kekasih anda melakukan aktiviti rekreasi bersama-sama, seperti berkelah, bermain boling, jogging dan sebagainya. Aktiviti seperti ini dapat mengeratkan hubungan anda.

24. Dekati hobi kekasih anda, dan cuba melibatkan diri dengan hobi tersebut. Ini akan mengeratkan hubungan anda kerana anda mempunyai aktiviti yang dapat dilakukan bersama.